Celulita nu este doar o afectiune ci cruda realitate cu care majoritatea femeilor trebuie sa se confrunte zi de zi.
Indiferent de inaltime sau greutate, de etnie sau nationalitate, femeile trebuie sa perceapa celulita ca pe un semnal de alarma care evidentiaza efectele negative pe care o viata dezordonata le imprima asupra trupului.
Ce este celulita
Celulita se întâlneşte mai ales la femei. Ţesutul conjunctiv care înconjoară celulele protectoare ale epidermului inferior este mult mai moale şi mai slab la femei decât la bărbaţi. În mod constant, mai ales în timpul pubertăţii, pielea trebuie să se adapteze transformarilor corpului. Cele mai mari solicitări pentru elasticitatea acestui organ apar în timpul sarcinii.
Grăsimea se adună în celulele epidermului inferior atunci când elasticitatea ţesuturilor scade. Acestea se pot mări până la de zece ori volumul lor original, ieşind înafară până aproape de suprafaţa pielii: aşa apare imaginea tipică a celulitei, pielea cu aspect de coajă de portocală.
Cum apare
Factorii care determină apariţia celulitei se intensifică atunci când balanţa dintre procesele de depozitare şi cele de ardere a grăsimilor din organism se dezechilibrează: când corpul primeşte mai multă energie din alimente decât poate el folosi. Surplusul de grăsimi va fi depozitat la femei mai ales în zona coapselor, a şoldurilor şi a şezutului. Pe lângă aspectul neplăcut, celulele umplute cu grăsimi au şi un efect mecanic negativ: ele apasă asupra vaselor sanguine şi limfatice periferice fine. Circulaţia redusă conduce la diminuarea oxigenării celulelor, şi a transportului de lichid celular şi de reziduuri ale metabolisumlui înafara acestora.
Modificarea activităţii hormonale, aşa cum se întâmplă la pubertate, în timpul sarcinii şi la menopauză, împreună cu ciclul şi anticoncepţionalele, determină o depozitare mai mare a apei în organism, fapt care creşte şi tendinţa de celulită.
Tipuri de celulita
Celulita moale
Este un tip de celulita care da un aspect ondulat pielii si asa cum ii spune si numele, este moale la atingere. Celulita moale este prezenta in locurile in care exista acumulari de grasime, cum ar fi partea superioara a bratelor si picioarelor sau pe fese si este adesea insotita de vene varicoase sau capilare vizibile. Atunci cand te misti, celulita moale se comporta ca o gelatina. Se agraveaza odata cu varsta sau cresterea în greutate, dar este agravata si de un tonus muscular redus.
Zonele afectate: coapsele, abdomenul, bratele, pulpele sau fesele.
Tratament:
– o scadere moderata in greutate si o dieta care include numai proteine de cea mai buna calitate.
– exercitiile, in special cele cardio, precum alergat, inot, mersul pe bicicleta, aerobic etc.
– masajul cu creme speciale, care intensifica circulatia sanguina.
– electrostimularea
Celulita dura sau fibroasa
Cunoscuta si ca celulita solida, acest tip de celulita este mai des intalnit la femeile tinere, in zona soldurilor si a pulpelor. Pielea are un aspect granulos, ca o coaja de portocala. Cand te misti, celulita dura nu se comporta ca cea moale, aceasta fiind fiind compacta. Poti simti durere la presiune in zonele afectate. Este tipul de celulita cel mai dificil de tratat, dar un avantaj il constituie actionarea de la primele semne de aparitie.
Zonele afectate: soldurile, coapsele si partea exterioara a pulpelor, dar si zona genunchilor.
Tratament:
– mezoterapia s-a dovedit a fi eficienta in tratarea acestui tip de celulita. Aceasta presupune injectarea unor cantitati foarte mici de substante homeopate, vitamine, aminoacizi si enzime in mezoderm (stratul mijlociu al pielii).
– cremele anticelulitice pot avea rezultate benefice daca sunt aplicate de doua ori pe zi, in cure prelungite.
Celulita edematoasa
Este tipul de celulita cel mai rar intalnit, dar si cel mai dificil de tratat, fara o schimbare a stilului de viata. Este cauzata de circulatia slaba si agravata de retenţia de lichide. Apare in special la picioare si este dureroasa la atingere sau daca stai timp indelungat asezata.
Zonele afectate: picioarele
Tratament:
– este asociata cu probleme de circulatie si retentia de apa, prin urmare este absolut necesara tratarea acestor probleme.
– exercitii precum alergatul, mersul pe bicicleta sau inotul sunt cele mai eficiente.
– dusurile alternative cu apa rece si apa calda stimuleaza circulatia si ajuta la eliminarea apei.
– suplimentele alimentare si ceaiurile diuretice, precum ceaiul verde sau coada calului, sunt de asemenea un ajutor important.
– drenajul limfatic
– trebuie redus drastic consumul de sare, pentru ca sarea in exces determina retentia de lichide.
Putem observa ca celulita este de mai multe tipuri si are diferite abordari in ceea ce priveste tratarea sa. Un lucru este sigur insa, un trup sanatos trebuie sa duca o viata sanatoasa, sa se ingrijeasca de ceea ce bea si mananca, sa faca sport si sa ajute la eliminarea stresului din organism.
Un chip frumos nu este intotdeauna suficient pentru a afirma ca suntem bine. De aceea, Chocolat Salon indeamna la grija si atentie, la moderatie si implicare in tratarea afectiunilor aparent minore ale trupului dar care ar putea avea consecinte majore pe termen mediu si lung.