Cum tratam acneea juvenila (acneea adolescentilor)?

Acneea este una dintre cele mai frecvente boli dermatologice. Apare la pubertate la aproape toti indivizii, are gravitate variabila si regreseaza de obicei la adultul tanar. In unele cazuri insa, acneea poate persista toata viata.
Nu de putine ori, adolescentii care sufera de aceasta boala de piele, devin mai retrasi, mai tristi, mai anxiosi, unii dintre ei ajungand chiar sa se simta vinovati din cauza aspectului fizic. Restul adolescentilor care de asemenea au nevoie sa se afirme pe plan social si sa fie populari in randul prietenilor pot fi foarte duri cu felul in care ii trateaza pe cei afectati de acnee.
In aparitia ei sunt implicati o serie de factori, dintre care: factori genetici, secretia de sebum, hipersecretia de cheratina si proliferarea bacteriana – care coduc la inflamatia si aparitia leziunilor specifice.
Cauzele aparitiei pot fi numeroase: modificari hormonale in cazul doamnelor si mai ales a tinerilor adolescenti, anumite cosmetice – neadecvarea acestora la tipul de ten poate stimula secretia de sebum. Lactatele si dulciurile, anumite medicamente si stresul emotional pot fi cauze importante ale aparitiei sau agravarii acneei.
Cum tratam acneea?
Primul pas este consultul la medicul specialist dermatolog. Acesta e in masura sa puna un diagnostic corect, instituind un tratament adecvat in funvtie de varsta, tipul de ten si gravitatea afectiunii. Se folosesc tratamente sistemice cu antibiotice, retinoizi, peeling-uri chimice cu diversi acizi, microdermabraziunea, dermaroller si altele.
Alimentatia are un rol important in profilaxia acneei.
Accentul trebuie pus pe fructele si legumele recomandate, precum: nucile, avocado, pepene, portocale, struguri, smochine, morcovi, brocoli si spanac.
In timp ce la ora actuala exista optiuni terapeutice practic pentru orice forma a acneei, tratamentul trebuie ajustat si personalizat adecvat fiecarui pacient in parte.
Finalizarea tratamentululi dermatologic se realizeaza cu vizite regulate in cabinete cosmetice de specialitate in care, in conditii optime, esteticiana poate realiza curatarea, hidratarea si intretinerea tenului post acneic.
Recomandarile esteticienei cat si a doctorului dermatolog trebuie urmate cu strictee. In tratarea acneei si mentinerea tenului sanatos se necesita seriozitate si perseverenta din partea pacientului.
Iata cateva sfaturi de urmat care ar putea ajuta:

  1. Reduce dulciurile. Ele fac sa creasca nivelul de zahar din sange iar corpul nostru raspunde la randul sau, secretand mai multa insulina. Insulina reduce zaharul din sange, in schimb stimuleaza secretia de sebum;
  2. Odihna suplimentara si reducerea stresului emotional;
  3. Ne curatam fata cu produse adecvate in rutina noastra zilnica. Pe fata noastra sunt numarul cel mai mare de glande sebacee de pe tot corpul;
  4. Spune da ecranelor solare SPF maxim;
  5. Alege fructe si legume bogate in vitamina A. Acidul retinoidic – ingredientul activ principal, care se regaseste in cremele recomandate in acnee este un derivat al vitaminei A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *