Melasma – sau totul despre petele pigmentare

De multe ori, oricat am indragi soarele si lumina puternica pe care o emana, acesta se transforma in dusmanul nostru, provocand tot felul de leziuni si reactii la nivelul pielii.

Astfel de leziuni sunt si petele pigmentare sau melasma ce reprezinta zone ale pielii cu o concentratie ridicata de melanina ce variaza ca marime, forma si adancime. Mecanismul organismului este simplu: cand stam la soare pielea are o reactie naturala de protectie producand melanina, pigmentul nostru natural care ne da culoarea aramie. Asa cum spuneam mai sus, problema apare atunci cand melanina este secretata in exces.

Aceste leziuni mai sunt cunoscute si ca petele maronii ce apar uneori pe fata, gat, bust, spate, umeri si care desi nu ridica probleme de sanatate la nivelul organismului, dau un aspect inestetic, imbatranind tenul.

Desi cauza exacta a melasmei nu este cunoscuta, putem identifica totusi cativa factori favorizanti:

  • Factori genetici
  • Expunerea solara
  • Inaintarea in varsta
  • Schimbarile hormonale
  • Utilizarea anumitor medicamente fotosensibilizante

Partea buna a lucrurilor este ca, indiferent ca sunt formatiuni crescute pe piele sau pete propriu-zise, leziunile pigmentare pot fi tratate.

Chiar daca tratamentul este indelungat, consecvent, efectuat sub supraveghere specializata, acesta este condus astfel incat iritatia locala sa fie controlata, pentru a preveni orice risc de intensificare a pigmentatiei.

Daca tratamentul la domiciliu presupune utilizarea de produse speciale recomandate de medic si se efectueaza doar cu rolul de consolida efectele tratamentului de cabinet, acesta din urma include proceduri avansate, care pot fi efectuate doar de catre specialisti si care se bazeaza pe tehnologii moderne de estetica medicala:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *